Samtidig redegjør regjeringen for detaljene i forslaget, som forutsettes lovfestet før sommeren:
- Fra 1. oktober kan norske husholdninger velge en fastpris på 40 øre per kilowattime pluss moms. Det foreslås et tak for forbruket på 4000 kilowattimer per måned. Samlet er det kun ca 8,6 pst av norske husholdninger som bruker mer enn dette taket.
- Norgesprisen skal også omfatte hytter. Her er imidlertid forbrukstaket satt til 1000 kilowatt timer per måned. Nesten halvparten av alle hytteeiere brukte mer enn 1000 kilowattimer i fjor en eller annen gang i løpet av året.
Norgesprisen skal gjelde ut 2029, og prisen på 40 øre skal først justeres med virkning fra 1. januar 2027.
Om forbrukstaket uttaler energiminister Terje Aasland:
– «Vi har et mål om å spare strøm fram til 2030. Og da er det viktig at det er noen incentiver for strømsparing».
Aasland forklarer hva som er begrunnelsen for å foreslå Norgespris:
– «Det å gi folk trygghet er viktig for Arbeiderpartiet og regjeringen. Og strømdiskusjonen har vært der kontinuerlig i tre og et halvt år nå. Folk har vært utrygge. Og det er å trygge folk».
Som kjent har strømprisene variert mye mellom de ulike prisområdene. Strømprisene i både Nord-Norge og i Midt-Norge har i lange perioder ligget under 40 øre per kilowattimen. Da må folk selv velge hva de vil ha.
Regjeringen mener at ordningen gir tilstrekkelige incentiver til sparing
Regjeringen har hatt forslaget på høring og har bedt om innspill både på et høyere og lavere tak på strømforbruk for både hus og hytter, og har fått kritikk for manglende utredning av ordningen og for at den ikke skal gi nok incentiv til strømsparing. Seks miljøorganisasjoner har krevd at Stortinget åpner kontrollsak, men uten å bli hørt av komiteen.
Regjeringen må få flertall for forslaget i Stortinget. Høyre har lansert sitt eget forslag. Det samme har Frp. SV har signalisert at de ønsker bedre tid.
Til VG uttaler Aasland:
– «Jeg tror folk er opptatt av å spare strøm. Jeg tror folk er opptatt av trygghet for sin egen økonomi. Altså 40 øre pluss moms, det er 50 øre. Så har du nettleie og avgifter som kommer i nettleiesystemet. Så du betaler fort 1,20 kroner per kilowattime for strømmen du får til huset ditt».
Næringslivet er ikke omfattet av ordningen
Næringslivet et ikke omfattet av ordningen, selv om de står for to tredjedeler av strømforbruket. Dette forklares med at bedriftene har mulighet til å inngå fastprisavtaler, reglene for statsstøtte – og Aasland mener at regjeringen ikke kan fjerne all risiko for næringslivet.
Norgesprisen vil ifølge regjeringen ikke påvirke strømmarkedet negativt
Energiministeren poengterer at Norgesprisen ikke vil ødelegge engrosmarkedet. Kunder må aktivt velge Norgespris overfor nettselskapet. De som ikke velger Norgespris, vil fortsatt være omfattet av strømstøtteordningen.
– «Der gjør vi det nå likt. Både strømstøtteordningen og Norgespris vil ha et tak på 4000 kilowattimer i måneden», sier Aasland.