I forbindelse med fastsettelse av endelig manøvreringsreglement for Randsfjorden, har Sivilombudet kommet til at saksbehandlingen i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) ikke er i samsvar med kravet i forvaltningsloven § 11a første ledd om at saken skal forberedes og avgjøres uten ugrunnet opphold.
Foreningen til Randsfjords Regulering (FRR) fikk ved kgl.res. 12. januar 1995 tillatelse til fortsatt regulering av Randsfjorden. Det ble samtidig fastsatt et manøvreringsreglement (det vil si bestemmelser om fylling og tapping), hvor det i post 2 ble bestemt at reglementet skulle tas opp til ny vurdering etter en driftstid på fem år. I 2002 ba NVE FRR om en rapport om manøvreringspraksis og erfaringer siden reglementet ble vedtatt. FRR utarbeidet slik rapport og søkte høsten 2003 om å få fastsatt et endelig manøvreringsreglement for Randsfjorden. Saken ble deretter sendt på to høringsrunder, hvor den siste høringsfristen løp ut i juni 2016. Etter dette tidspunktet har ikke NVE gjort noe ytterligere med saken.
Randsfjordens Grunneierforening klaget til ombudet og anførte at den lange saksbehandlingstiden har konsekvenser for «miljø (les fisk i Randselva), tiltak for flomdemping i Randsfjorden og ikke minst den allmenne respekt for offentlig saksbehandling».
Ombudet fant grunn til å undersøke saken nærmere, og har nå kommet med en uttalelse hvor ombudet er enige med grunneierforeningen i at NVEs saksbehandlingstid ikke er i samsvar med kravet i forvaltningsloven § 11a første ledd om at saken skal forberedes og avgjøres uten ugrunnet opphold. Ombudet uttaler at selv om NVE må prioritere mer presserende saker, og konsekvensene av den lange saksbehandlingstiden i den aktuelle saken trolig ikke er så omfattende, bes NVE snarest bidra til å oppfylle kravet fastsatt i post 2 i manøvreringsreglementet fra 1995.
LVK har i en årrekke fremhevet at forvaltningsloven gjelder ved fastsettelse av reguleringsreglement og ved NVEs behandling av revisjonssakene, herunder at saksbehandlingstiden i disse sakene har vært altfor lang. Uttalelsen fra Ombudet vil derfor også kunne få stor betydning for saksbehandlingen i revisjonssakene.