EU har vedtatt sin tredje energipakke, som inneholder Directive 2009/72/EC og Regulation (EC) No 714/2009 som omhandler kraftmarkedet, og Directive 2009/73/EC og Regulation (EC) No 715/2009 som omhandler gassmarkedet. Rettsaktene som gjelder gassmarkedet vil ikke gis nærmere omtale her.

Innholdet i EUs tredje energimarkedspakke

Det nye regelverket ble publisert i EU-tidene 14. august 2009. I energipakken revideres fire eksisterende forordninger og direktiver for gass- og elektrisitetsmarkedet. Det mest nyskapende ved den tredje energipakken, er at det ble etablert et byrå for europeisk samarbeid mellom nasjonale reguleringsmyndigheter (Agency for the Cooperation of Energy Regulators – ACER). Alle forordningene og direktivene er EØS-relevante, og arbeidet med å utvikle fungerende energimarkeder i EU/EØS-området støttes fra norsk side.

På norsk side er det foretatt en artikkelgjennomgang av elmarkedsdirektiv III med henblikk på behov for lovendringer etc. ved gjennomføring av direktivet. Et EØS-vedtak har vært drøftet med Kommisjonen i 2012 og 2013. Et formelt forslag til EØS-vedtak er oversend til EUs utenrikstjeneste (EEAS) den 11.10.2013 og saken vil deretter gå videre mot vedtak i EØS-komiteen. EFTA fikk tilbakemelding på utkast til EØS-vedtak fra EEAS den 8. april 2014. Det har i 2014 pågått drøftelser mellom EFTA og DG Energy om EØS-vedtaket. Så snart EFTA har klarert det justerte EØS-vedtaket på tredje pakke vil det oversendes til EUs utenrikstjeneste (EEAS). Et EØS-vedtak våren 2015 vil da være realistisk. Se mer om status for gjennomføringen i norsk rett her.

Formålet med pakken

Hensikten med den tredje energipakken er å komme nærmere EUs overordnede mål for energipolitikken. I fortalen til eldirektiv III oppsummeres EUs hensikter på følgende måte:

“Formålet med det indre marked for elektricitet, som siden 1999 gradvis har taget form i Fællesskabet, er at stille reelle valgmuligheder til rådighed for alle forbrugere i Den Europæiske Union, privatpersoner som erhvervsdrivende, åbne nye forretningsmuligheder og fremme handelen over grænserne, så der derved kan opnås effektiviseringsgevinster, konkurrencedygtige priser og højere servicestandarder, og at bidrage til øget forsyningssikkerhed og bæredygtighed.”

Eldirektiv 2009/72/EF

Eldirektiv III (direktiv 2009/72/EF av 13. juli 2009) om felles regler for det indre marked for elektrisitet) opphever det gamle “eldirektiv II” (direktiv 2005/54/EF). Hensikten med det nye direktivet var blant annet å oppnå et klarer skille mellom produksjon og salg av kraft på den ene siden og nettfunksjonen på den andre. Eiermessig skille er foretrukket.  I Norge er dette allerede gjennomført for sentralnettet ved skille mellom Statkraft SF og Statnett SF. Eldirektiv III stiller også strengere krav til eiermessig skille på transmisjonsnettsnivå, hvilket innebærer at nettselska­per som inngår i vertikalt integrerte foretak enten må selge sine transmisjonsanlegg til Statnett (TSO-modellen) eller må overlate driften av disse anleggene til Statnett og kun forsetter som finansielle eiere (ISO-modell). Begge mo­dellene ble lagt frem i høringsnotatet om gjennomføring av tredje energimarkedspakke.

Videre legges det vekt på regionalt samarbeid og mekanismer for å sikre mer uavhengighet for reguleringsmyndighetene, noe som allerede er en realitet i det nordiske elektrisitetsmarked.

Forordning (EF) nr. 714/2009 om betingelser for nettadgang i forbindelse med grenseoverskridende kraftutveksling

Forordning (EF) nr. 714/2009 opphevet forordning (EF) nr. 1228/2003. Formålet med forordningen er å legge til rette for handel med kraft på tvers av grensene og å etablere en formell EU-mekanisme for samarbeid mellom nettoperatører i Europa. Det har tidligere vært et uformelt samarbeid gjennom “ETSO”, men dette anses ikke lenger for å være tilstrekkelig. Statnett SF vil delta i dette samarbeidet.

Forordning (EF) nr. 713/2009 om opprettelse av et byrå for samarbeid mellom reguleringsmyndighetene

Forslaget om å opprette et byrå for samarbeid mellom de ulike landenes reguleringsmyndigheter kom opp i forbindelse med EU-toppmøte i 2007, og byrået ble etablert i 2010 og holder til i Ljubljana, Slovenia. Bakgrunnen var at man ønsket å etablere et uavhengig organ som kunne ta beslutninger i saker av grenseoverskridende karakter. I følge Kommisjonen var det tidligere et regulatorisk tomrom i enkelte spørsmål vedrørende grensekryssende handel.

Byråets oppgaver er bl.a. å overvåke og avgi rapporter om utviklingen i det europeiske energimarkedet, samordne og bistå de nasjonale myndighetene, gi andre europeiske organ råd om energirelaterte tema, og byrået kan i særlige tilfeller treffe vedtak knyttet til grenseoverskridende infrastruktur. Se www.acer.europa.eu/Pages/ACER.aspx for mer informasjon om byrået.

Norge vil som EØS-land, trolig bli gitt mulighet til å delta gjennom NVE.