I tilfeller der det er ytt ulovlig statsstøtte kan ESA pålegge støtteyteren å stanse støtten, og at støtten skal betales tilbake med renter. Det vil si at sanksjonene knyttet til ulovlig statsstøtte først og fremst går ut over den eller de bedriftene som har mottatt støtten. Et slikt tilbakebetalingskrav forutsetter imidlertid at støtten anses for ny støtte, og ikke som eksisterende støtte. Med eksisterende støtte menes først og fremst støtte som allerede er godkjent av ESA eller som ble iverksatt før EØS-avtalens ikrafttredelse.

Hvem påser at regelverket overholdes?

Kontrollen med at statsstøtteregelverket overholdes kan skje på flere måter. For det første har ESA (EFTA Surveillance Authority) til oppgave å kontrollere at norske myndigheter ikke bryter statsstøtteregelverket, og for det andre har norske myndigheter selv en forpliktelse til å forsikre seg om at de overholder EØS-avtalens regler. For det tredje kan reglene om statsstøtte håndheves av private ved norske domstoler, og norske domstoler kan i ethvert søksmål forelegge EØS-rettslige tolkningsspørsmål til EFTA-domstolen for avgjørelse.

Prosedyreregler

De viktigste prosedyrereglene knyttet til statsstøtte finnes i ODA (Avtalen mellom EFTA-statene om opprettelsen av et overvåkingsorgan og en domstol) og lov om offentlig støtte.

Forskjellen mellom ny og eksisterende støtte

I prosedyrereglene går det et grunnleggende skille mellom “eksisterende støtte” og “ny støtte”. Som eksisterende støtte regnes i hovedsak støtte som er godkjent av ESA, støtte som ble innvilget før EØS-avtalen og som fremdeles gis, og ordninger der det kan godgjøres at det opprinnelig ikke var tale om støtte, men der utviklingen i markedet har ført til at det i dag likevel er støtte. Annen støtte regnes som ny støtte.

Overvåking av eksisterende støtte

Eksisterende støtteordninger skal rapporteres til departementet som rapporterer til ESA årlig. Norske myndigheter kan imidlertid fortsette å gi støtte som regnes som eksisterende støtte, frem til ESA fatter vedtak om at støtten ikke er lovlig lenger. For eksisterende støtte vil det ikke være aktuelt med tilbakebetaling selv om ESA skulle komme til at støtteordningen må avvikles.

Tilbakebetaling ved ny, ulovlig støtte

Ny, ulovlig støtte som er iverksatt uten tillatelse fra ESA, må kreves tilbake med renter. Det er det norske forvaltningsorganet som gav støtten som pålegges å foreta tilbakekrevingen. I utgangspunktet er plikten til tilbakebetaling ubetinget. Det vil si at det forvaltningsorganet som har ytt støtten vil ha en plikt til å kreve støtten tilbake selv om forvaltningsorganet måtte mene at det er svært urimelig med tilbakebetaling. Det hjelper normalt ikke om den aktuelle bedriften havner i alvorlige økonomiske vansker eller går konkurs som følge av tilbakebetalingskravet.