EUs vanndirektiv (Directive 2000/60/EC) omtales gjerne som Water Framework Directive (forkortet WFD), er implementert i Norge gjennom vannforskriften. Vanndirektivet er et av EUs viktigste miljødirektiver, og har som hovedmål å sikre god kjemisk og økologisk tilstand i alle vannforekomster. For Norges del berører direktivet i betydelig grad vassdrag som er regulert til kraftproduksjon.

Vanndirektivet – introduksjon

Direktivet skal bidra til å bevare, beskytte og forbedre vannforekomstene og vannmiljøet og sikre en bærekraftig bruk av vannressursene. En rekke direktiver er fastsatt med formål å beskytte vannforekomstene. Vanndirektivet danner en overbygning for alle disse direktivene. Samtidig får direktivet en videre rekkevidde ved å gi grunnlag for å fastlegge overordnede rammer for de aktiviteter som påvirker miljøet i vannforekomstene.

Direktivet omfatter alt ferskvann, grunnvann og kystvann ut til én nautisk mil utenfor grunnlinjen.

Landet skal videre deles inn i nedbørfeltdistrikter som ivaretar hele nedbørfelt med tilhørende kystsoner. I hvert nedbørfeltdistrikt skal det  utarbeides en helhetlig forvaltningsplan med tilhørende tiltaksprogram. Som grunnlag for arbeidet med forvaltningsplan og tiltaksprogram skal miljøtilstanden i vannforekomstene kartlegges og klassifiseres, og det skal gjennomføres overvåking på nærmere angitte parametere. Forvaltningsplan og tiltaksprogram skal revurderes og om nødvendig oppdateres hvert sjette år.

Første utkast til vannforvaltningsplaner var på høring i vannregionene i perioden 1. juli – 31. desember 2014. For flere vannregioner har det vært 2. gangs høringer i 2015. Dette betyr at flere planer ikke vil bli behandlet i fylkestinget før etter høstens valg. Dette har forsinket arbeidet i forhold til opprinnelig tidsplan, og planene blir nå ikke endelig vedtatt før tidlig i 2016. I Kongen i statsråd 19. juni 2015 ble myndighet til å vedta planene delegert fra Kongen i statsråd til Klima- og miljødepartementet (KLD). Det innebærer at det er KLD som endelig vedtar planene, etter innspill fra de øvrige departementene. Vannforvaltningsplaner og høringsdokumenter for de ulike vannregionene kan lastes ned fra Vannportalen.

Direktivets anvendelse på regulerte vassdrag

Eldre utbygde vassdrag vil etter vannforskriften ofte bli definert som “sterkt modifiserte vannforekomster”, “heavily modified water body” etter vanndirektivet. For slike vannforekomster gjelder mindre strenge krav til den økologiske tilstanden. Vanndirektivet krever likevel at det også i slike vassdrag skal være en best mulig økologisk tilstand.

Ikke alle utbygde vassdrag vil klassiferes som “sterkt modifiserte vannforekomster”. I slik tilfelle gjelder de vanlige kravene til økologisk tilstand.

Les mer om hvordan kommunen bør samordne revisjonskrav med arbeidet med regionale vannforvaltningsplaner i Medlemsnytt nr. 2/2012. og i LVKs hefte om revisjoner og vanndirektivet (LVK-info 2/2013). 

Vannforskriften (forskrift 15. desember 2006 nr. 1446)

Vanndirektivet er imlementert i norsk rett gjennom vannforskriften (FOR 2006-12-15 nr. 1446: Forskrift om rammer for vannforvaltningen). Forskriften ble  vedtatt 15. desember 2006 og trådte i kraft 1. januar 2007.

Revisjon av eldre konsesjoner og vanndirektivet

Stortinget presiserte i forbindelse med implementering av direktivet at tiltaksplanene må omfatte revisjoner av eldre konsesjonsvilkår, og at pålegg om minstevannføring er særlig viktig, jf. Innst. S. nr 131 (2008–2009):

Komiteen mener tiltaksplanene som skal utarbeides med utgangspunkt i direktivet, må innlemme revisjoner av vannkraftkonsesjoner. I særdeleshet er det viktig å få til ordentlige miljøforbedringer der det ikke er krav om minstevannføring i dag. På sikt må konsesjonsrevisjonene synkroniseres med revisjon av forvaltningsplanene i vannregionene, slik direktivet forutsetter. Komiteen vil påpeke at det generelt er stort forbedringspotensial på mange plan i gamle vannkraftverk, der potensialet for miljøforbedring kan være stort med bare litt vannslipp.

LVK er enig med Stortinget i at forvaltningsplanene som skal utarbeides må innlemme revisjoner av vannkraftkonsesjoner. Regjeringen har likevel valgt å ikke samordne revisjoner og vanndirektivet slik direktivet krever.

Klagesak for ESA om forholdet mellom vanndirektivet og revisjoner

I mars 2011 sendte LVK sammen med miljøorganisasjoner, biologer og elveeiere klage til EFTAs overvåkingsorgan ESA. Klagen ble begrunnet i at manglende krav til miljøforbedring i gamle vannkraftanlegg var i strid med vanndirektivet.

Klagen kan du lese her.

Kortversjon av klagen på norsk kan du lese her.

Korrespondansen i klagesak for ESA:

Klage fra LVK m.fl. til ESA 10. mars 2011.

Brev fra ESA til norske myndigheter 22. februar 2012.

Brev fra Miljøverndepartementet til ESA 31. mai 2012 (norsk oversettelse her.)

Klagernes kommentar til Miljøverndepartementets svar til ESA 30. juni 2012 (norsk oversettelse her.)

Brev fra LVK til ESA 5. oktober 2012 med tilleggskommentarer.

Brev fra LVK m.fl. til ESA 14. januar 2013 med kommentarer vedrørende nasjonal gjennomgang av revisjoner og forholdet til vanndirektivet.

ESAs foreløpige vurdering av saken – brev til norske myndigheter 13. mai 2013.

Miljøverndepartementets svar til ESA 31. juli 2013.

Brev fra LVK m.fl. til ESA 11. oktober 2013 med kommentarer til departementets brev til ESA.

Brev fra LVK m.fl. til ESA 25. november 2013 (tilleggskommentarer)

Brev fra Miljøverndepartementet til ESA 20. desember 2013

Brev fra ESA til Miljøverndepartementet 4. juni 2014 hvor ESA ber om ytterligere klargjøringer fra norske myndigheter. ESA mener at det tilsynelatende er en motsigelse mellom innholdet i Norges tidligere svar til ESA, og brev sendt til vannregionene fra OED og KLD 24. januar 2014, samt fra NVE 19. mars 2014.

Saken er ikke avgjort, men ESAs foreløpige vurdering indikerer at Norge bryter vanndirektivet.

Ytterligere informasjon

Nettsteder med informasjon om vannregionene og forvaltningsplanene

Les mer om vannregionene og de regionale forvaltningsplanene på den offentlige vannportalen.

Informasjon om tilstanden i det enkelte vassdrag kan du finne på Vann-nett.

Lover og regler – EUs vanndirektiv

EUs vanndirektiv og vannforskriften finner du under Lover og regler

LVKs høringsuttalelser mv

Les LVKs høringsuttalelse til forvaltningsplanene her.

Les LVKs brev til norske myndigheter om hvordan LVK mener vannforvaltningsforskriften bør forstås i henhold til revisjonstiltak (svar på brev fra EBL) her.

Medieoppslag om revisjoner og vanndirektivet