Norge har fått ny vannforvaltning etter EUs vanndirektiv, hvor det kreves at mulige miljøtiltak i alle sektorer gjennomføres for å bedre miljøtilstanden i vassdragene. Likevel mener regjeringen at gamle vannkraftverk kan drives videre uten at det stilles moderne miljøkrav som minstevannføring og sommervannstand i magasinene, og henviser miljøforbedrende tiltak til revisjonene. LVK mener dette er å gi den største miljøpåvirkeren i norske vassdrag et generelt unntak fra den nye vannforvaltningen. ESA må vurdere om det er i tråd vanndirektivet å gi vannkraftsektoren særbehandling.
– Berørte lokalsamfunn har i mange år krevd miljøforbedringer i gamle kraftanlegg uten å bli hørt. Regjeringen kan ikke henvise miljøtiltak i regulerte vassdrag til en revisjonsordning som ikke fungerer. Nå er Norge forpliktet til å forbedre vannmiljøet, og da må revisjon av gamle vannkraftkonsesjoner tilpasses den nye vannforvaltningen, og ikke motsatt, sier LVK-leder Børre Rønningen, som leder 173 kommuner i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK).
LVK håper den nye olje- og energiministeren lytter til distriktene i denne saken, og sørger for at miljøtiltak i gamle reguleringer gjennomføres.
I gamle reguleringsanlegg uten miljøvilkår ser vi i økende grad at kraftverkseierne driver miljøskadelig effektkjøring, med kraftutveksling mot kontinentet. Dette fører til forverring av miljøtilstanden, og dersom det ikke settes miljøkrav for gamle kraftanlegg vil slik effektkjøring være en økende trussel mot villaks og sjøørret i elvene våre.
I tillegg til LVK er følgende med på den felles klagen til ESA:
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker bestående av Naturvernforbundet, DNT, Norges Jeger og Fiskerforbund og WWF
Friluftslivets fellesorganiasasjon (FRIFO) bestående av 14 friluftsorganisasjoner
SABIMA – Samarbeidsrådet for biologisk mangfold bestående av 10 biologorganisasjoner
Norske Lakseelver bestående av 70 lokale elveeierlag
Les vårt brev til ESA her (engelsk).
Les oppsummering her (norsk)
Artikkel i Aftenposten 17. mars – Kraftkommuner mener EUs vanndirektiv brytes